Мова сайту :

Ua Ru En
logo
Динамика электоральных настроений Львова:  февраль 2011

Динаміка електоральних настроїв Львова: лютий 2011

Дата публікації: 09.03.2011 Роздрукувати Повна версія

Згідно з результатами дослідження Соціологічної групи «Рейтинг», станом на лютий рівень мобілізації виборців Львова залишається на відносно високому рівні: 45% львів’ян точно взяли би участь у парламентських виборах і 49% - у президентських, якби вони відбувались наступної неділі. Ще 35% і 34% відповідно скоріше взяли би участь у виборах, ніж ні.

Найвищий рівень мобілізації серед виборців Свободи, якщо говорити про парламентські вибори та серед виборців Юлії Тимошенко у випадку президентських. Найнижчий рівень мобілізації серед мешканців міста, які не визначились зі своїм вибором та серед категорії «проти всіх».

Якби вибори до Верховної Ради відбувались наступної неділі, 26,1% серед тих, хто має намір взяти в них участь, підтримали б Свободу.

Батьківщину підтримали б 19% виборців, Фронт змін – 14,6%, Партію регіонів – 4,3%, Нашу Україну – 4,1%, Сильну Україну – 3,9%, Громадянську позицію – 3,5%, УДАР – 2,4%, За Україну! – 1,6%, Європейську партію – 1,4%, Пору – 1,1%. Підтримка кожної з решти партій становить менше 1%, загалом – понад 4%.

Не підтримали б жодну партію близько 6% виборців, не визначились – 8,2%.

Якби президентські вибори відбувались наступної неділі, 20,3% серед тих, хто має намір взяти в них участь, підтримали б А.Яценюка.

Ю.Тимошенко підтримали б 18,3% виборців, О.Тягнибока – 14,7%, С.Тігіпка – 6,1%, А.Гриценка – 5,8%, В.Ющенка – 5,3%, В.Януковича – 5,2%, В.Кличка – 3,6%. Інших кандидатів підтримали б понад 5%.

Не підтримали б жодного кандидата близько 5% виборців, не визначились – 10,2%.

ТЕНДЕНЦІЇ:

•   За останній рік найбільше додала Свобода, рейтинг якої за рік зріс більш, ніж вдвічі. Наразі це абсолютний фаворит у львівському рейтингу партій. Перша хвиля зростання припала на середину минулого року, коли рейтинг Свободи зріс з 14% до 22%. Друга хвиля – на місцеві вибори, коли рейтинг зріс з 22% у вересні до 29% у грудні. Разом з тим безумовна перемога на місцевих виборах і відповідно здобуття влади у місцевій раді містить в собі і певні ризики, пов’язані з високими очікуваннями виборців. Інший чинник – зростання підтримки інших політичних партій, реальних претендентів на місця у майбутньому парламенті.  В результаті рейтинг Свободи дещо колихнувся донизу: з 29% у грудні минулого року до 26% у лютому цього року. Втрати О.Тягнибока у президентському рейтингу більш відчутні.

•   Батьківщина, після найбільшого падіння, викликаного неучастю у місцевих виборах (так чи інакше це можна розцінювати як певну поразку), поступово відновлює свої позиції. Так, з 26% у березні минулого року рейтинг Батьківщини опустився до 14% у листопаді. Проте станом на лютий цього року рейтинг зріс до 19%, що наразі гарантує Батьківщині тверде друге місце у львівському рейтингу партій. Рейтинг Ю.Тимошенко стабілізувався на рівні 18-19%, що у 1,5 рази нижче результатів президентських виборів.

•  Динамічно відновлює втрачені позиції Фронт змін і здобуває нових прихильників. Після відносно неуспішної другої половини минулого року, коли рейтинги партії впали до 7%, відносно невисокий результат на місцевих виборах у Львові (9,8%) на тлі сприятливих умов у вигляді неучасті Батьківщини, у лютому партія має вже 15% симпатій, що гарантує Фронту змін тверде третє місце у львівському рейтингу партій та хороші перспективи для зростання симпатій.

Ці перспективи лише підкреслює зростання персональних показників лідера партії – Арсенія Яценюка, який у лютому очолив президентський рейтинг у Львові (20% проти 11%, які він отримав на президентських виборах 2010).

•   За рік рейтинг В.Ющенка погіршився з 32% (І тур президентських виборів 2010) до 5%, Нашої України – з 19% до 4%.  Найбільші кризи припали на першу половину минулого року (розчарування результатами президентських виборів) та місцеві вибори (локальний програш у боротьбі за виборця у протистоянні зі Свободою). Проте в останні кілька місяців ситуація дещо стабілізувалась і рейтинг партії майже відповідає результатам Нашої України на місцевих виборах. На даному етапі можна говорили про досягнення партією певного «електорального дна».

•  В останні кілька місяців фіксується найбільше падіння рейтингів Партії регіонів (до 4%), підтримка якої, наразі, майже вдвічі нижча, ніж на місцевих виборах та  майже втричі нижча, ніж була напередодні президентських виборів. Персональні рейтинги В.Януковича повторюють цю тенденцію.

•   Незначно, але відновив свої позиції С.Тігіпко (до 6%), дещо відновився і рейтинг партії (до 4%). Але ці показники все рівно більш ніж вдвічі нижчі підтримки, які партія мала одразу після президентських виборів, хоча і вищі результатів місцевих виборів.

•   Продовжується ріст підтримки А.Гриценка, якого підтримує вдвічі більше львів’ян, ніж на президентських виборах. Після невдалої участі у місцевих виборах, дещо збільшила підтримку і Громадянська ініціатива (до 3%). Проте рейтинг А.Гриценка і надалі вдвічі перевищує рейтинг партії.

•  Наразі не можна говорити про стійкий рейтинг В.Кличка і його УДАРу. Після відносно успішних місцевих виборів (4%) партія дещо втратила підтримку, передусім через певне відновлення позицій С.Тігіпка та ріст рейтингів А.Гриценка.

•   Фіксується незначна, проте відносно стабільна кількість прихильників Європейської партії (до 2%), За Україну! (до 2%) та УНП (до 1%). Приблизно такі ж результати партії отримали на місцевих виборах.

•   А от Пора та Народний Рух наразі не можуть підтвердити результати, отримані на місцевих виборах (4% та 3% відповідно) – перших готові підтримати на парламентських виборах близько 1% львів’ян, других – менше 1%.

•   Близько 6% виборців не мають намірів підтримувати жодну з партій – майже стільки ж було зафіксовано на місцевих виборах (7%).

Найвищим рівнем довіри серед львів’ян користуються А.Яценюк та О.Тягнибок, яким довіряють понад половина мешканців міста і не довіряють близько третини. Довіра до обох політиків протягом останнього року зросла. Порівняно з листопадом 2009 року рівень довіри до А.Яценюка зріс з 44 до 55%, а недовіри зменшився з 51 до 34%. Рівень довіри до О.Тягнибока зріс з  42 до 51%, а недовіри зменшився з 52 до 35%.

При відносно стабільному рівні довіри до Ю.Тимошенко (близько 35%), поступово зменшується рівень недовіри до політика (з 57 до 53%). Проте наразі недосяжним залишається пік довіри, зафіксований одразу після президентських виборів (45%).

В.Ющенку довіряють 22% (перед президентськими виборами довіряли 35%) і не довіряють 67%.

За рік зменшився і рівень довіри до В.Януковича (з 15% у березні 2010 до 9% у лютому 2011) і відповідно зріс рівень недовіри (з 75 до 80%). Варто зазначити, що повністю довіряють В.Януковичу лише 2% мешканців міста, а повністю не довіряють 62% при тому, що кількість останніх зростає – ще рік тому повністю не довіряли чинному главі держави лише 42% львів’ян.

 
Понад половина львів’ян у грудні минулого року та у лютому цього року в цілому задоволені результатами останніх місцевих вибрів. Проте зменшується число цілком задоволених, які переходять у категорію «скоріше задоволені» і вже почався ріст, хоча і незначний, числа незадоволених.

Оцінити результати виборів міського голови львів’янам дещо простіше, ніж результати виборів до міської ради – лише 8% утримались від оцінки у першому випадку, проти 17% - у другому випадку.

59% львів’ян задоволені діяльністю А.Садового на посаді міського голови і 31% - не задоволені. Разом з тим порівняно з періодом, який припадав безпосередньо на кампанію місцевих виборів 2010, зменшується число цілком задоволених (з 24 до 13%)  і збільшується число категорії «скоріше задоволені» (з 37 до 46%). Поступово зростає і кількість незадоволених (з 24 до 31%).

Майже 60% львів’ян поки що ніяк не змогли оцінити діяльність голови обласної державної адміністрації М.Цимбалюка. Позитивно (переважно «скоріше позитивно») оцінюють діяльність голови ОДА 16% мешканців міста, негативно – 26%.

Діяльністю його попередника – В.Горбаля – були задоволені 20% львів'ян, незадоволені –  46%.

Майже 60% львів’ян поки що ніяк не змогли оцінити і діяльність голови обласної ради О.Панькевича. Позитивно (переважно «скоріше позитивно») оцінюють діяльність голови облради 15% мешканців міста, негативно – 23%.

Діяльністю його попередника – М.Сеника – були задоволені 25% львів'ян, незадоволені –  43%.

Аудиторія дослідження: населення міста Львова віком від 18 років і старші. Вибіркова сукупність: 800 респондентів. Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face). Помилка репрезентативності дослідження: для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,8%, для значень близьких до 30% - не більше 2,4%, для значень близьких до 10% - не більше 1,7%. Терміни проведення дослідження: 19 – 28 лютого 2011 р.

Інші дослідження: