Мова сайту :

Ua Ru En
logo
Электоральные настроения жителей Львовщины: ноябрь 2009

Електоральні настрої мешканців Львівщини: листопад 2009

Дата публікації: 08.12.2009 Роздрукувати Повна версія

Мешканці Львівської області мають достатньо високі очікування щодо президентських виборів: 84% переконані, що будь-які вибори Президента повинні змінювати ситуацію в країні на краще, 54% - очікують змін на краще в результаті виборів Президента-2010.

Найвищі очікування щодо виборів у прихильників В.Януковича, Ю.Тимошенка та В.Ющенка.

56% мешканців Львівщини говорять, що точно братимуть участь у виборах Президента, 31% - скоріше, що братимуть.

Чим вищі очікування щодо виборів, тим більше бажання взяти у них участь: серед респондентів, які очікують змін на краще у результаті виборів 95% – мають наміри взяти участь у голосуванні, серед респондентів, які не очікують змін – 75%.

Найбільше мешканці Львівщини вірять у перемогу Ю. Тимошенко - 42% опитаних очікують, що наступним Президентом України стане Ю.Тимошенко, 21% - В. Янукович, 12% - В.Ющенко, 6% - А.Яценюк.

При цьому, 38% опитаних вірять, Ю.Тимошенко посяде перше місце у І турі, 32% - друге місце, 8% - третє. 29% опитаних вірять, В.Янукович посяде перше місце у І турі, 28% - друге місце, 18% - третє.

Половина прихильників В.Ющенка переконані, що він посяде перше місце у І турі і стане наступним Президентом. 15% - пророкують йому друге місце, ще 15% - третє місце. Третина прихильників А.Яценюка вірять, що він виграє І тур і вибори загалом, 11% - посяде друге місце у І турі, третина - третє місце.

Лідером симпатій на президентських виборах в області є Ю.Тимошенко (26%). Далі йдуть В.Ющенко (18%), А.Яценюк (10%), О.Тягнибок (7%), В.Янукович (6%), С.Тігіпко (2%) та В.Литвин (2%). Цікаво, що В.Противсіх підтримують 0,5%, а голосувати проти всіх готові 10%. Близько 11% - не визначились.

Серед респондентів, які мають намір взяти участь у виборах п’ятірка лідерів наступна: Ю.Тимошенко – 29%, В.Ющенко – 20%, А.Яценюк – 12%, О.Тягнибок – 7%, В.Янукович – 6%.

Ю.Тимошенко, В.Ющенко та А.Яценюк мають вищу підтримку у селах, О.Тягнибок та В.Янукович – у Львові. Ю.Тимошенко і В.Ющенко мають вищу підтримку серед жінок, О.Тягнибок – серед чоловіків.

За В.Ющенка переважно готові голосувати менш освічені громадяни, його ж підтримують найбідніші громадяни, за А.Яценюка – більш освічені. Ю.Тимошенко лідирує серед громадян з середніми статками.

У разі виходу до другого туру В.Януковича та Ю.Тимошенко, за лідера Партії регіонів на Львівщині готові проголосувати близько 10%, за лідера БЮТ – 60%.

У разі виходу до другого туру В.Януковича та А.Яценюка, за лідера Партії регіонів готові проголосувати близько 10%, за лідера Фронту змін – 64%.

У разі виходу до другого туру В.Януковича та В.Ющенка, за лідера Партії регіонів готові проголосувати близько 12%, за лідера Нашої України – 54%.

Кращий результат А.Яценюка у гіпотетичному другому турі забезпечується за рахунок вищої підтримки серед прихильників В.Ющенка. Гірший результат В.Ющенка – за рахунок зменшення підтримки серед прихильників Ю.Тимошенко та А.Яценюка.

У заочних протистояннях Тимошенко і Яценюка та Тимошенко і Ющенка перемагає лідер БЮТ: 41 проти 33% та 43 проти 30% відповідно.

Симпатії мешканців Львівщини щодо виборів до Верховної Ради розподілилися наступним чином: БЮТ – 28%, Наша Україна В.Ющенка – 19%, Блок Яценюка – 10%, Свобода – 9%, Партія регіонів – 6%, Блок Литвина – 2%, Блок Тігіпка – 1%. Не визначились – 8%, проти всіх – 6%. Варто зазначити, що на місцевих виборах підтримка ВО «Свободи» значно вища, ніж на національних. Так на виборах до Львівської обласної ради за цю політичну силу готові проголосувати майже вдвічі більше, ніж на парламентських - 16%. При цьому лідерами симпатій у питанні голосування до облради є БЮТ – 24% та Наша Україна – 16%. Долають тривідсотковий бар’єр також Блок Яценюка – 9% і Партія регіонів – 6%.

За рівнем повної довіри лідирує в області Ю.Тимошенко (19% повністю довіряють, 28% - скоріше довіряють). Далі йдуть В.Ющенко (12 і 28%), А.Яценюк (12 і 38%) та О.Тягнибок (9 і 32%).

Найбільше недовіряють в області О.Морозу (91%), В.Януковичу (88%) та І.Богословській (81%).

Роботу Прем’єр-міністра з подолання епідемії грипу мешканці Львівщини оцінюють вище (46%), ніж роботу Президента (36%). Разом з тим у судженнях опитаних переважають електоральні оцінки. Так, роботу Президента позитивно оцінили 75% прихильників В.Ющенка і вдвічі гірше прихильники А.Яценюка та Ю.Тимошенко. Роботу Прем’єр-міністра позитивно оцінили 80% прихильників Ю.Тимошенко і вдвічі гірше прихильники А.Яценюка та В.Ющенка. Цікаво, що роботу з подолання епідемії грипу як В.Ющенка, так і Ю.Тимошенко значно краще оцінили в селах, ніж у Львові.

Серед керівників місцевої влади найбільше задоволені діяльністю А.Садового (10% - повністю задоволені, 33% - скоріше задоволені). Роботою Голови облдержадміністрації М.Кмітя (4% - повністю задоволені, 28% - скоріше задоволені) мешканці Львівщини задоволені трохи більше, ніж діяльністю Голови облради М.Сеника (4% - повністю задоволені, 25% - скоріше задоволені). Якщо роботу М.Кмітя та М.Сеника майже однаково оцінюють і на селі і у Львові, то діяльність А.Садового – краще у Львові.

Щодо національних маркерів думки мешканців Львівщини розподілились наступним чином. У разі проведення референдуму, «за» надання російській мові статусу державної голосуватимуть лише 7% і 84% - «проти». При цьому, підвищення статусу російської мови підтримують лише половина прихильників В.Януковича.

Разом з тим понад 90% прихильників А.Яценюка, В.Ющенка, О.Тягнибока та Ю.Тимошенко голосуватимуть «проти».

Вступ до Єдиного економічного простору підтримують лише 19% мешканців Львівщини. Серед них лише близько 10% прихильників В.Ющенка, О.Тягнибока та Ю.Тимошенко, близько чверті - А.Яценюка та С.Тігіпка та понад 60% - В.Януковича.

Вступ до НАТО підтримують 60% мешканців області, не підтримують – близько чверті. Серед найбільших противників прихильники В.Януковича (60% – проти.

Вступ до Європейського Союзу готові підтримати на референдумі 74%, проти – лише 10%. Серед найбільших прихильників ЄС виборці О.Тягнибока (85%), Ю.Тимошенко (80%) та А.Яценюка (79%).

Зважаючи, що лише чверть прихильників лідера Фронту змін підтримують вступ України до ЄЕП, а 79% - підтримують вступ до ЄС, 67% - до НАТО і 94% проти надання російській мові статусу державної, цілком прогнозовано очікувати від них певного нерозуміння нових програмних ініціатив А.Яценюка на кшталт Східноєвропейського проекту і т.д.

Аудиторія дослідження: населення Львівської області віком від 18 років і старші. Вибіркова сукупність: 1200 респондентів (у т.ч. Львів – 400 респондентів). Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face). Помилка репрезентативності дослідження: для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,8%, для значень близьких до 30% - не більше 2,4%, для значень близьких до 10% - не більше 1,7%. Терміни проведення дослідження: 14-23 листопада 2009 р.

Інші дослідження: