Мова сайту :

Ua Ru En
logo
Электоральные настроения жителей Львовской области: июнь 2010

Електоральні настрої мешканців Львівщини: червень 2010

Дата публікації: 14.07.2010 Роздрукувати Повна версія

Загальні оцінки ситуації.

Мешканці Львівської області в цілому досить песимістично оцінюють як змінюється ситуація в Україні загалом та на Львівщині зокрема.

При цьому зміни в області вони оцінюють трохи краще, ніж в Україні.

Так, лише 9% опитаних вважають, що загальна ситуація в Україні покращується, 40% - не змінюється, 43% - погіршується. Так само лише 9% опитаних вважають, що загальна ситуація у Львівській області покращується, разом з тим 45% опитаних вважають, що нічого не змінюється і 38% - ситуація погіршується.

Варто зауважити, що львів’яни почуваються більш оптимістично, ніж решта мешканців області.

При цьому цікавою є наступна залежність:   мешканці Львова оцінюють розвиток ситуації в регіоні майже вдвічі краще, ніж в Україні, а мешканці сіл – навпаки – оцінюють зміни в країні, краще, ніж в області. 

Найбільш впевненими і задоволеними розвитком ситуації почуваються прихильники В.Януковича і Партії регіонів. Найбільш розчарованими – прихильники Громадянської позиції А.Гриценка, БЮТ, Нашої України та ВО Свобода.

Рейтинги симпатій на виборах до Верховної Ради.

Якби вибори до Верховної Ради України відбувались наступної неділі, перемогу на Львівщині здобув би Блок Юлії Тимошенко – 24,8%. Друге місце було б за ВО Свобода (13,4%), далі – Фронт змін (7,8%), Наша Україна (7,2%), Партія регіонів (5,2%), Громадянська позиція А.Гриценка (2,8%) та Сильна Україна (2,6%). Приблизно по 1% прихильників мають партія УДАР В.Кличка, Блок Литвина, Народний Рух, КУН та партія За Україну! В.Кириленка.

Решта партій – близько 3%, не підтримали б жодну – 7,2%, не брали б участі у виборах, або не визначились – 22%.

Порівняно з листопадом минулого року найбільших втрат зазнали Наша Україна (рейтинг зменшився з 19 до 7%), БЮТ (з 28 до 25%) та Фронт змін (з 9 до 7%).

У результаті покращились позиції ВО Свобода (з 9 до 13%), Громадянської позиції А.Гриценка (з 0,6 до 2,8%) та майже вдвічі зросла кількість невизначених.

Позиції Партії регіонів (5-6%) залишаються відносно стабільними, чого не можна сказати стосовно Сильної України С.Тігіпка, позиції якої одразу після виборів виросли вище рівня Партії регіонів, проте станом на червень балансують на рівні 3%. 

Рейтинги симпатії на виборах до Львівської обласної ради.

Лідерами симпатій  на виборах до Львівської обласної ради є БЮТ (22,5%), ВО Свобода (16,3%), Фронт змін (7,2%) та Наша Україна (7,1%).

Далі йдуть Партія регіонів (4,8%), Сильна Україна (2,6%) та Громадянська позиція А.Гриценка (2%). Приблизно по 1% прихильників мають партія За Україну! В.Кириленка,  Народний Рух та Блок Литвина.

Решта партій – близько 4%, не підтримали б жодну – 6,7%, не брали б участі у виборах, або не визначились – 24%.

Варто відзначити, що порівняно з парламентськими виборами, на місцевих втрачають прихильників майже усі політичні сили, крім ВО Свобода, Нашої України, Сильної України, Народного Руху та партії За Україну! В.Кириленка. Також зростає кількість невизначених.

Рейтинги симпатії на виборах Президента України.

Лідерами симпатій на Львівщині є Юлія Тимошенко (25,7%), Арсеній Яценюк (10,6%) та О.Тягнибок (10,5%). Далі йдуть Віктор Ющенко (6,8%), Віктор Янукович (6%), Сергій Тігіпко (5%) та Анатолій Гриценко (2,9%).

Варто звернути увагу на те, що  Ю.Тимошенко, А.Яценюк та особливо С.Тігіпко мають персональні рейтинги вищі, ніж рейтинги їх політичних сил. У ВО Свободи та Нашої України – навпаки – рівень партійної підтримки є вищим за персональний рейтинг лідера.

Довіра до політиків національного  рівня.

Лідерами довіри (сума відповідей «довіряю» та «скоріше довіряю») серед мешканців Львівщині є О.Тягнибок (46%), А.Яценюк (43%) та Ю.Тимошенко (42%).

Наступну групу формують С.Тігіпко (29%), А.Гриценко (28%) та В.Кириленко (28%).

В.Ющенку довіряють 21%, Ю.Костенку – 19%, В.Януковичу і М.Азарову – по 11%, В.Литвину - 9%.

О.Тягнибок є єдиним серед політиків національного рівня (щодо яких проводились відповідні заміри), який має позитивний Індекс довіри +2% і за останні півроку він покращився на 12 пунктів (розраховується як різниця між позитивними і негативними значеннями довіри без врахування невизначених респондентів і тих, які не знають політика) .

Індекс довіри до А.Гриценка (-25) покращився на 25 пунктів – і це найвищий приріст, С.Тігіпка (-30) покращився на 23 пункти.

Цікаво, що якщо Індекс довіри до В.Януковича (-69) покращився на 10 пунктів, то у В.Литвина (-74) погіршився на 16.

За останні півроку  Індекс довіри до В.Ющенка (-43) погіршився на 28 пунктів – найбільше падіння серед усіх політиків.

Індекс довіри до Ю.Тимошенко (-9) погіршився на 8 пунктів, А.Яценюка (-2) – також погіршився на 8 пунктів.

Задоволеність діяльністю обласної влади.

19% опитаних задоволені діяльністю Голови Львівської обласної ради Мирослава Сеника, 43% - незадоволені, ще 38% – не змогли визначитися з відповіддю.

Діяльністю Голови Львівської обласної держаної адміністрації Василя Горбаля задоволені ще менше – лише 13%, незадоволені – 45%, ще 42% – не змогли визначитися з відповіддю.

Діяльністю обласної ради задоволені 19%, незадоволені – 48%, а 33% - не визначилися.

Діяльністю ОДА задоволені 17%, незадоволені – 50%, а 30% - не визначилися.

Порівняно з листопадом минулого року рівень задоволеності діяльністю Голови облради зменшився з 29 до 19%, Голови ОДА – з 32 до 13%. Такі оцінки, можна припустити, є наслідком загального розчарування виборців тим, як розвивається ситуація у державі і області зокрема, викликане з одного боку бездіяльністю опозиції, з іншого – агресивною політикою нової влади.

Серед пріоритетів місцевої влади найбільше опитані бачать боротьбу з корупцією (44%), зниження рівня безробіття (34%), ремонт доріг (27%), боротьбу зі злочинністю (26%), стримування інфляції (25%), розвиток сільського господарства (23%).

Найрідше серед пріоритетів респонденти виділяли розвиток культурного середовища та мистецтва (5%).

Найбільш ефективною діяльність місцевої влади за останні 4 роки, на думку опитаних, була у таких сферах як захист національних цінностей, мови і культури (18%), розвиток туризму в регіоні (16%), ремонт доріг (15%), покращення транспортного обслуговування (14%) та розвиток культури і мистецтва (12%).

Варто зазначити, що майже 30% опитаних мешканців Львівської області вважають, що діяльність місцевої влади не була ефективною у жодній зі сфер.

Найменш ефективною діяльність місцевої влади за останні 4 роки була у таких сферах як боротьба з корупцією (44%), зниження рівня безробіття (36%) та стримування інфляції (32%).

Оцінки резонансних суспільно-політичних подій.

Майже 70% мешканців Львівської області позитивно ставляться до ідеї проводити вибори до місцевих рад не за партійною, а за мажоритарною системою, коли громадяни будуть обирати не політичні партії, а окремих депутатів. Негативно ставляться – 14%, що цікаво найбільше серед них прихильників Партії регіонів (проти ідеї кожен п’ятий).

Ідею скасувати указ щодо присвоєння С.Бандері звання Герой України позитивно сприймають лише 7% опитаних, негативно – 77%, 16% - не змогли визначитися з цього питання.

Найбільшими противниками скасування указу є виборці Нашої України, ВО Свобода та БЮТ, найбільшими прихильниками – Партії регіонів, хоча й серед них 16% - проти скасування указу.

Рішення про продовження базування ЧФ РФ у Севастополі на 25 років підтримують лише 9%, проти виступають 82%, 10% - не змогли визначитися з цього питання. Крім половини прихильників Партії регіонів, ідею також підтримують 13% прибічників Громадянської позиції А.Гриценка.

Ідею запровадження на окремих територіях України регіональних мов, за умови якщо там проживає не менше 10% населення відповідної національності, позитивно сприймають 13%, негативно – 77%, 11% - не змогли визначитися з цього питання. Крім половини прибічників Партії регіонів, ідею також підтримує кожен п’ятий прибічник Сильної України С.Тігіпка.

20% опитаних підтримують ідею спільного володіння українською газотранспортною системою підприємствами України, Росії і Європи, не підтримують – 61%, 19% - не змогли визначитися з цього питання. Ідею підтримують дві третини прибічників Партії регіонів, третина – Нашої України, кожен п’ятий – Фронту змін, кожен шостий – БЮТ.

Майже дві третини мешканців Львівщини (62%) підтримують тезу, що з приходом до влади В.Януковича в Україні відбувається згортання свободи слова, 21% - так не вважають, 16% - не змогли визначитися з цього питання. Найбільше цю тезу поділяють прибічники БЮТ, Нашої України та ВО Свобода, найменше – Партії регіонів та Фронту змін.

Половина мешканців Львівщини (51%) підтримують тезу, що з приходом до влади В.Януковича в Україні відбувається посилення тиску на підприємців та бізнес, 20% - так не вважають, 29% - не змогли визначитися з цього питання. Найбільше тезу поділяють прибічники БЮТ та Нашої України, найменше – Партії регіонів та Сильної України.

Національні маркери.

Лише 4% мешканців Львівщини готові проголосувати на референдумі за надання російській мові статусу другої державної (у листопаді минулого року було 7%), 84% голосуватимуть проти.

Вступ України до НАТО готові підтримати на референдумі 57% мешканців Львівщині (у листопаді минулого року було 60%), проти голосуватимуть – 17% (у листопаді минулого року було 22%). Не знають як голосувати 18% (у листопаді минулого року було 13%). Таким чином відбувається зниження інтересу громадян до теми НАТО.

Найбільшими прихильниками вступу до НАТО залишаються прибічники Фронту змін, БЮТ та ВО Свобода, противниками – Партії регіонів, хоча й серед них 31% - за вступ до НАТО.

Також помітне зменшення інтересу до теми приєднання України до Єдиного економічного простору (у складі України, Росії, Білорусі, Казахстану), а також  до теми Євроінтеграції.

Так, вступ України до ЄЕП готові підтримати на референдумі 15% мешканців Львівщині (у листопаді минулого року було 19%), проти голосуватимуть – 59% (у листопаді минулого року було 62%). Не знають як голосувати 16% (у листопаді минулого року було 12%). Найбільшими прихильниками вступу до ЄЕП залишаються виборці, які симпатизують Партії регіонів та Фронту змін, найбільше противників серед електорату Громадянської позиції А.Гриценка та Нашої України.

Дві третини опитаних (66%) готові проголосувати на референдумі за приєднання України до Європейського Союзу (у листопаді минулого року було 74%),  проти голосуватимуть – 10% (у листопаді минулого року було 10%). Не знають як голосувати 18% (у листопаді минулого року було 13%).

Прихильниками Євроінтеграції залишаються прибічники Фронту змін, Громадянської позиції, ВО Свобода та БЮТ.

Аудиторія дослідження: населення Львівської області віком від 18 років і старші. Вибіркова сукупність: 1200 респондентів (у т.ч. Львів – 400 респондентів). Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face). Помилка репрезентативності дослідження: для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,8%, для значень близьких до 30% - не більше 2,4%, для значень близьких до 10% - не більше 1,7%. Терміни проведення дослідження: 19-29 червня 2010 р.

Інші дослідження: