Мова сайту :

Ua Ru En
logo
Электоральные настроения населения Украины: апрель 2010

Електоральні настрої населення України: квітень 2010

Дата публікації: 29.04.2010 Роздрукувати Повна версія

У порівнянні з опитуванням, що було проведене у березні цього року, рівень підтримки діючого президента В.Януковича залишається стабільним – 38,4% опитаних готові проголосувати за нього, якби вибори Президента відбулися найближчої неділі. Особистий рейтинг Ю.Тимошенко продовжує знижуватись – 17,1% у квітні, проти 22,4% - у березні.

Рейтинги С.Тігіпка та А.Яценюка у порівнянні з березнем майже не змінилися – 13,4% готові проголосувати за С.Тігіпка і 5,2% за А.Яценюка.

Рейтинги інших політиків зазнали незначних змін: дещо зросла підтримка П.Симоненка – 2,6% та О.Тягнибока – 1,6%, натомість зменшилась підтримка В.Ющенка – 1,3%. Окрім того, близько 1% опитаних готові підтримати В.Литвина та А.Гриценка. Інших кандидатів підтримали б близько 1% опитаних, не підтримали б жодного – 4,6%, не взяли б участь у виборах або не визначились – 13,4% респондентів.

На Заході України, одночасно зі зниженням підтримки Ю.Тимошенко та В.Ющенка, станом на середину квітня, продовжує зростати підтримка В.Януковича (11,1% у першому турі, 12,4% у березні і 15,5% у квітні). Водночас, на Заході майже в два рази зросла кількість невизначених і тих, хто підтримує інших кандидатів, зокрема О.Тягнибока і А.Гриценка.

Також, варто відзначити, що, у порівнянні з першим туром президентських виборів, Ю.Тимошенко зазнала найбільших електоральних втрат на Півночі (близько13%), на Заході (9%) та в Центрі України (8%).

Натомість, В.Янукович за два місяці додатково здобув майже 9% прихильників в Центрі, 5% - на Півночі та 4% - на Заході.

Станом на квітень менш як дві третини виборців готові проголосувати за політичні сили, які сьогодні представлені у парламенті. Разом з тим близько 20% мають намір підтримати нові політичні сили. Решта не визначились або не підтримують жодну з політичних сил.

Так, серед усіх опитаних, рейтинги партій наступні: Партія регіонів – 38,5%, БЮТ – 18,1%, Сильна Україна (С.Тігіпко) – 10,7%, Фронт змін (А.Яценюк) – 4%, КПУ (П.Симоненко) – 2,7%, Свобода (О.Тягнибок) – 1,7%, Наша Україна (В.Ющенко) – 1,4%, Блок Литвина – 1,3%. Решта партій набрали менше 1%, проти всіх – 3,6%, не визначились або не братимуть участі у виборах – 16,2%.

У порівнянні з березнем найбільше зменшився рейтинг БЮТ (з 22 до 18,1%), найбільше збільшився – Партії регіонів (з 36,3 до 38,5%).

Слід зазначити, що намітились тенденції до зниження загальної підтримки Сильної України С.Тігіпка (з 12,1 до 10,7%), передусім на Заході та Центрі України. Натомість не змінились, або навіть покращились позиції С.Тігіпка на Півдні та Донбасі – цілком можливо, що саме фактор «відносно стабільного Тігіпка» дещо стримує очікуваний ріст рейтингів Партії регіонів.  

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face). Помилка репрезентативності дослідження: для значень близьких до 50% похибка становить не більше 3%, для значень близьких до 30% - не більше 2,6%, для значень близьких до 10% - не більше 1,8%. Терміни проведення дослідження: 16-24 квітня 2010 р.

Розподіл областей:

Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька
Центр: Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська
Північ: м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська
Південь: АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, м. Севастополь
Схід: Дніпропетровська, Запорізька, Харківська
Донбас: Донецька, Луганська

Інші дослідження: