Мова сайту :

Ua Ru En
logo
Электоральные настроения населения Украины: декабрь 2009

Електоральні настрої населення України: грудень 2009

Дата публікації: 22.12.2009 Роздрукувати Повна версія

За місяць до президентських виборів рейтинги першого туру наступні: лідирує В.Янукович (33,8% від усіх опитаних), на другому місці – Ю.Тимошенко (18,8%), третє місце в межах похибки ділять між собою три кандидати: А.Яценюк (5,9%), В.Ющенко (5,5%) та С.Тігіпко (5,5%). Далі йдуть П.Симоненко (3,8%), В.Литвин (3,3%) та О.Тягнибок (1,7%), решта кандидатів - не більше 1%. Не підтримують жодного кандидата – 7,9% респондентів, не визначились – 7%.

Порівняно з жовтнем збільшилась підтримка В.Януковича (з 31 до 34%), В.Ющенка (з 3,4 до 5,5%) та С.Тігіпка (з 2,9 до 5,5%). Так, найбільше рейтинг В.Януковича виріс на Сході, Донбасі і в Центрі; В.Ющенка – на Заході, де паралельно зменшились рейтинги Ю.Тимошенко і А.Яценюка; С.Тігіпка – по всій Україні, крім Сходу. Крім того, порівняно з жовтнем на третину зменшилось число невизначених (з 10,3 до 7%).

У першому турі явка виборців очікується на рівні 72%, у другому турі (у разі виходу В.Януковича і Ю.Тимошенко) – 67%.

На запитання "За кого Ви б проголосували якби до другого туру потрапили Янукович та Тимошенко?“ 43,4% респондентів віддали перевагу лідеру Партії регіонів і 30,7% - лідеру БЮТ, проти обох – 12,6%, не визначились – 8,6%. Серед опитаних, які мають намір взяти участь у другому турі виборів, підтримка В.Януковича становить 52,2%, Ю.Тимошенко – 34%, проти обох – 7,9%, не визначились – 5,9%.

Слід зазначити, що у жовтні різниця між цими двома кандидатами становила близько 10%, а у грудні – 13%. У парі "Янукович-Яценюк“ різниця між кандидатами зросла з 13 до 19% на користь лідера Партії регіонів, у парі “Янукович-Ющенко“ – не змінилась і становить 32%.

На думку опитаних, риса «господарник» більше притаманна В.Януковичу, ніж  Ю.Тимошенко (41 на 19%), «хороший сім’янин» (32 на 15%), «турбується про таких як я» (31 на 18%).

Разом з тим обох політиків вважають «сильними лідерами» (по третині опитаних).

Риса «дипломатичний» більше притаманна, на думку опитаних, Ю.Тимошенко (31 на 28%).

28% респондентів вважають, що риса «патріот» більше притаманна В.Януковичу, 24% - що Ю.Тимошенко. Водночас 37% опитаних (на Заході – 43%, Сході – 44%) вважають, що ані Тимошенко, ані Януковичу не притаманна така риса як «патріот».

Найпозитивніше респонденти ставляться до таких варіантів конфігурацій влади після виборів: Янукович президент, Тігіпко – прем’єр (40% оцінили позитивно або скоріше позитивно), Янукович – президент, Яценюк – прем’єр (33%), Тимошенко – президент, Яценюк – прем’єр (28%) та Тимошенко – президент, Тігіпко – прем’єр (26%). На Заході також позитивно сприймають варіант: Тимошенко – президент, Ющенко – прем’єр (31%).

Найбільш негативно респонденти оцінили варіант: Янукович – президент, Ющенко – прем’єр (12%).

Разом з тим, на думку відносної більшості, після виборів саме В.Янукович і Ю.Тимошенко будуть формувати конфігурацію влади: близько 13% опитаних прогнозують варіант:  Янукович – президент, Тимошенко – прем’єр (при цьому лише 6% вважають його оптимальним для країни); близько 9% - Тимошенко – президент, Янукович – прем’єр (лише 3% вважають його оптимальним). 45% - не можуть спрогнозувати формат влади після виборів Президента.

Політичну рекламу В.Януковича позитивно (або скоріше позитивно) оцінили 38,6% опитаних, С.Тігіпка - 37,8%, Ю.Тимошенко - 29,3%, В.Литвина – 27,9%, А.Яценюка – 27,4%, В.Ющенка - 13,5%.

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face). Помилка репрезентативності дослідження: для значень близьких до 50% похибка становить не більше 3%, для значень близьких до 30% - не більше 2,6%, для значень близьких до 10% - не більше 1,8%. Терміни проведення дослідження: 28 листопада – 7 грудня 2009 р.

Розподіл областей:

Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька
Центр: Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська
Північ: м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська
Південь: АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, м. Севастополь
Схід: Дніпропетровська, Запорізька, Харківська
Донбас: Донецька, Луганська

Інші дослідження: