Мова сайту :

Ua Ru En
logo
Электоральные настроения населения Украины: март 2010

Електоральні настрої населення України: березень 2010

Дата публікації: 18.03.2010 Роздрукувати Повна версія

Згідно з результатами проведеного дослідження у ІІ турі виборів Президента В.Януковича підтримали 67% прихильників П.Симоненка, 40% - С.Тігіпка, 25% - В.Литвина, 16% - А.Яценюка та 8% - В.Ющенка. Ю.Тимошенко підтримали 76% прихильників О.Тягнибока, 60% - В.Ющенка,  50% - А.Яценюка, 40% - В.Литвина, 33% - С.Тігіпка та 13% - П.Симоненка. Проти обох кандидатів голосували близько чверті прихильників В,Ющенка, А,Яценюка та В.Литвина.

Цікаво, що 21% виборців, які віддали у ІІ турі свій голос за В.Януковича, насправді голосували проти Ю.Тимошенко. Найбільше таких виявилось в Центрі, на Півночі та на Сході. І навпаки, чверть виборців, які віддали свій голос за Ю.Тимошенко, насправді голосували проти В.Януковича. Найбільше таких на Півночі та на Сході.

Таким чином у ІІ турі виборів Президента близько чверті виборців (6,7 млн. українців) голосували не за, а скоріше проти: або проти Тимошенко, або проти Януковича, або проти обох одночасно. Решта – близько 70% – голосували за конкретного кандидата.

На сьогодні щонайменше кожен четвертий з категорії виборців, які голосували проти підтримує С.Тігіпка, кожен десятий А.Яценюка, кожен десятий залишається проти всіх. Разом з тим близько 18% з них вже підтримають чинного главу держави, а 7% - його конкурента на виборах.

Станом на початок березня рейтинги політиків наступні (серед усіх опитаних): В.Янукович – 38,2%, Ю.Тимошенко – 22,4%, С.Тігіпко – 13,6%, А.Яценюк – 5%, В.Ющенко – 2,1%, П.Симоненко – 1,7%, В.Литвин – 1,2%, О.Тягнибок – 1,1%.  Інші політики – 1,1%, проти всіх – 4%, На братимуть участі у виборах – 5,7%, не визначились – 4,2%.

Порівняно з І туром виборів найбільш суттєво зросла підтримка вже чинного Президента В.Януковича.

Рейтинг Ю.Тимошенко майже не змінився: 22% серед усіх опитаних і 25% серед тих, які візьмуть участь у виборах. Разом з тим відбулись незначні зміни у структурі виборця Тимошенко: дещо збільшилась підтримка на Заході за рахунок частини прихильників передусім В.Ющенка, не змінилась на Півночі та дещо зменшилась в Центрі за рахунок перетоків до С.Тігіпка. Крім того, підтримка Ю.Тимошенко зменшилась на Сході, Півдні та Донбасі, де укріпив свої позиції В.Янукович.

Рейтинг С.Тігіпка не змінився (близько 13%): втрати прихильників на Донбасі і Півдні наразі компенсуються перетоками від Ю.Тимошенко, А.Яценюка та В.Ющенка, які відбулись  на Заході, в Центрі та Півночі. Підтримка С.Тігіпка на Сході стабільна і становить  близько 20%.

З січня більш ніж вдвічі втратив В.Ющенко (з 5 до 2%). Також дещо втратив і А.Яценюк (з 7 до 5%).

На сьогодні електорат В.Януковича значно більш мобілізований, ніж прихильники інших політиків і саме цим можна пояснити електоральний відрив В.Януковича і Партії регіонів. Так, близько 75% прихильників Партії регіонів  висловили готовність взяти участь у дострокових парламентських виборах. Це найвищий показник, для прикладу прихильники БЮТ мобілізовані лише на 64%, Фронту змін – на 61%, Сильної України – 57%.

Станом на початок березня ситуація з партійними рейтингами виглядає наступним чином (серед усіх опитаних): ПР – 36%, БЮТ – 22%, Сильна Україна (С.Тігіпко) – 12%, Фронт змін (А.Яценюк) – 5%, КПУ – 2,7%, Наша Україна (В.Ющенко) – 1,9%, Блок Литвина – 1,7%, Свобода – 1,7%. Решта - менше 1%, проти всіх – 3,2%, не визначились або не братимуть участі у виборах – 11%.

Аналізуючи структуру виборців політичних сил, можна відзначити наступні тенденції.

БЮТ і Фронт змін мають практично ідентичні регіональні структури (третина прихильників проживає на Заході, чверть в Центрі і Півночі). Наша Україна і особливо Свобода орієнтовані здебільшого на Захід.

КПУ та Партія регіонів традиційно орієнтовані на Південно-Східні регіони.

Структура прихильників Сильної України найбільш універсальна: половина припадає на так звані «помаранчеві» регіони (з незначних відхиленням в бік Півночі), половина – на так звані «біло-сині» регіони (зі значним домінуванням Сходу).

Сильна Україна і Свобода мають у структурі найбільше прихильників з вищою освітою. Ці ж дві сили найбільше орієнтовані на молодь. Найстарші люди переважають у структурі КПУ та Нашої України. Спираючись на дані дослідження можна припустити, що прихильники Свободи – це «нові» націоналісти, а прихильники Нашої України – «старі» націоналісти.

Серед прихильників Свободи, КПУ та Нашої України переважають чоловіки. Щодо решти – жінки.

Виборці Партії регіонів, КПУ та Сильної України здебільшого проживають в містах, БЮТ та Блоку Литвина – в селах.

Російськомовне населення переважає лише в структурі прихильників Партії регіонів та КПУ, де також найбільше росіян. Знову ж варто наголосити на структурі прихильників Сильної України, як найбільш універсальній  з огляду також і на мову, яку вважають рідною виборці: половина – українська, половина – або російська або російська і українська одночасно.

У структурі БЮТ та Фронту змін переважають прихожани УПЦ (КП). Разом з тим серед прихильників БЮТ трохи більше греко-католиків і менше віруючих УПЦ (МП), а у Фронту змін навпаки – менше греко-католиків і більше віруючих УПЦ (МП).

Найбільше греко-католиків серед прихильників Свободи і Нашої України (домінуюча віра у структурі) .

Віруючі УПЦ (МП) домінують у структурі КПУ та Партії регіонів, значна кількість серед них і віруючих, які не відносять себе до жодної з конфесій, або взагалі вважають себе невіруючими (атеїстами).

Разом з тим варто зазначити, що у структурі як КПУ, так і Партії регіонів майже кожен п’ятий виборець належить до УПЦ (КП).

Серед прихильників Сильної України приблизно порівну віруючих УПЦ (КП), УПЦ (МП) та віруючих, які не відносять себе до жодної з конфесій.

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face). Помилка репрезентативності дослідження: для значень близьких до 50% похибка становить не більше 3%, для значень близьких до 30% - не більше 2,6%, для значень близьких до 10% - не більше 1,8%. Терміни проведення дослідження: 2-10 березня 2010 р.

Розподіл областей:

Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька
Центр: Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська
Північ: м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська
Південь: АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, м. Севастополь
Схід: Дніпропетровська, Запорізька, Харківська
Донбас: Донецька, Луганська

Інші дослідження: