Мова сайту :

Ua Ru En
logo
Электоральные настроения населения Украины:  ноябрь 2011

Електоральні настрої населення України: листопад 2011

Дата публікації: 17.11.2011 Роздрукувати Повна версія

Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», якби вибори до Верховної Ради України відбувалися на початку листопада 2011 року, то 33% опитаних однозначно взяли б у них участь, ще 33% скоріше взяли б участь. Активність щодо виборів Президента дещо вища: 35% опитаних однозначно взяли б у них участь, ще 33% скоріше взяли б участь. Найбільш мобілізованими є виборці партії Батьківщина, КПУ та Партії регіонів.

РЕЗУЛЬТАТИ:

Якби вибори до Верховної Ради України відбувалися на початку листопада 2011 року, 22% опитаних (серед тих, хто взяв би учать у виборах) проголосували б за Партію регіонів, 19,9% – за Батьківщину, 9,8% – за Фронт змін, 5,4% – за Комуністичну партію, 4,7% – за партію УДАР В.Кличка, 3,3% – за Свободу.

Ще 1,9% виборців підтримали б Громадянську позицію, 1,2% – Народну партію, 1,1% – Нашу Україну.  Інші партії підтримали б 4,3% виборців, не підтримали б жодну з партій («проти всіх») – 13,2%, не визначились з вибором – 13,2%.

Таким чином, якби вибори відбувались на початку листопада і прохідний бар’єр лишився б на рівні 3% до парламенту потрапили би шість партій: Партія регіонів, Батьківщина, Фронт змін, КПУ, УДАР та Свобода. При збільшенні прохідного бар’єру до 4% – п’ять партій, а при збільшенні прохідного бар’єру до 5% – лише чотири.

Якби вибори Президента України відбувалися на початку листопада 2011 року, 20,1% опитаних (серед тих, хто взяв би учать у виборах) проголосували б за В.Януковича, 19,3% – за Ю.Тимошенко, 11,1% – за А.Яценюка, 5,5% – за В.Кличка, 5,2% – за П.Симоненка, 2,8% – за О.Тягнибока, 2,2% – за С.Тігіпка, 2,6% – за А.Гриценка.

Інших кандидатів підтримали майже 5%, не підтримали б жодного («проти всіх») – 11,9%, не визначились з вибором – 14,3%.

ТЕНДЕНЦІЇ:

  • Незважаючи на те, що рейтинг Партії регіонів стабілізувався (22%), рівень підтримки В.Януковича – продовжує зменшуватися (з 23% у травні до 21% у вересні та 20% у листопаді).
  • Одночасно зросла підтримка Ю.Тимошенко (до 19%) та партії Батьківщина (до 20%) – покращення ставлення до Ю.Тимошенко, яке фіксується останнім часом на Заході, Півночі та в Центрі країни, переростає у електоральні дивіденди.
  • В результаті розрив між першим та другим місцями у президентському рейтингу скоротився до 1%, а у партійному – до 2%.
  • Варто також наголосити на стабільності позиції комуністів (5%) та Громадянської позиції (2%).
  • Натомість Фронт змін (10%) та УДАР (5%) втратили зростаючу динаміку. Не змогла зупинити спадну динаміку Свобода (3%).
  • Продовжує зростати кількість опитаних, які не підтримують жодну партію (13%) та кількість опитаних, які не визначились зі своїм вибором (13%).

Усі дані приведені серед респондентів,які мають намір взяти участь у виборах.

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face). Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% - не більше 2%, для значень близьких до 10% - не більше 1,3%, для значень близьких до 5% - не більше 1%. Терміни проведення дослідження: 25 жовтня – 6 листопада 2011 р.

Розподіл областей:

Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька
Центр: Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська
Північ: м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська
Південь: АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, м. Севастополь
Схід: Дніпропетровська, Запорізька, Харківська
Донбас: Донецька, Луганська

Інші дослідження: