Мова сайту :

Ua Ru En
logo
Электоральные настроения населения Украины: октябрь 2012

Електоральні настрої населення України: жовтень 2012

Дата публікації: 12.10.2012 Роздрукувати Повна версія

Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», якби вибори до Верховної Ради України відбувалися на початку жовтня 2012 року, то 50% опитаних однозначно взяли б у них участь, ще 31% – скоріше взяли б участь. Найвищий рівень мобілізації фіксується в Центрі, на Сході та Заході країни. Серед прихильників партій найбільшу готовність брати участь у виборах висловили симпатики Партії регіонів та Свободи. Найнижча готовність – серед «невизначених» та прихильників партії Н.Королевської «Україна – Вперед!».

РЕЗУЛЬТАТИ:

Якби вибори до Верховної Ради України відбувалися на початку жовтня 2012 року перемогу здобула б Партія регіонів, яку підтримують 23% опитаних, які мають намір брати участь у виборах. Приблизно рівна кількість виборців підтримують партію УДАР (17,9%) та Батьківщину (16,5%).

12,8% виборців проголосували б за Комуністичну партію, 6% – за Свободу. Ще 3,1% підтримали б партію Н.Королевської «Україна – Вперед!». Близько 1% виборців підтримали б Нашу Україну. Решту партій – понад 2%, не визначились – 17,2%.
ТЕНДЕНЦІЇ:

 

  • За останній місяць дещо зменшилась підтримка Партії регіонів (з 26 до 23%), натомість виросла у КПУ (з 11 до 13%). Партія регіонів має найбільшу підтримку на Донбасі (майже 50%) та Півдні - майже 40%), КПУ  - на Півдні та Сході. Цікаво, що за останній місяць практично не змінився президентський рейтинг В.Януковича (25%).
  • Найбільше додала в рейтингах партія УДАР (з 12 до 18%), паралельно зменшилась підтримка Батьківщини (з 23 до 17%).
  • Варто відзначити, що УДАР одночасно зі збільшенням рейтингів на Заході і в Центрі, розширив підтримку на Сході, Півдні та Донбасі. Батьківщина, попри значні втрати, зберігає лідерство на Заході, проте в Центрі та на Півночі її наздогнав УДАР і навіть подекуди випередив у рейтингах.
  • Додала також і Свобода, в результаті чого партія долає прохідний бар’єр з результатом 6%. Партія додала на Заході і Півночі, зокрема, у Києві.

Варто зазначити, що сукупно партії УДАР, Батьківщина та Свобода підтримують понад 40% виборців, Партію регіонів та КПУ – 36%. Враховуючи, що всі зазначені партії станом на початок жовтня долають прохідний бар’єр, проопозиційні партії отримали б 119 мандантів у новій Верховній Раді, а партії, які сьогодні є учасниками коаліції – 106.

Варто відзначити також тенденцію, що протягом останніх кількох місяців сумарна підтримка провладних і проопозиційних партій майже не змінюється, зміни відбуваються лише всередині групи. Так, одночасно з падінням підтримки Батьківщини, виросли рейтинги УДАРу і Свободи. Аналогічно, падіння рейтингів Партії регіонів супроводжувалося зростанням підтримки комуністів. Разом з тим, якщо брати довший період, то на тлі стабільної сумарної підтримки проопозиціних сил (близько 40%), рейтинги провладних партій укріпилися (з 25-28% на початку року до 36% у жовтні).

Понад 50% опитаних приймаючи рішення, за яку партію голосувати на парламентських виборах 2012 року, швидше голосуватимуть проти курсу Президента В.Януковича, чверть – на підтримку курсу Президента і ще чверть – не визначилися. Цікаво, що ці показники не змінні протягом усього останнього року. Проти курсу Президента мають намір голосувати понад половина прихильників КПУ та майже 40% «невизначених».

Попри це, лише 37% опитаних вірять, що після виборів 2012 року парламентську більшість сформують опозиційні до Президента України політичні сили, стільки ж (36%) – вірять, що більшість сформують пропрезидентські партії.

Стабільним залишається число «невизначених» (17%). Найбільше їх на Сході, Центрі, Півночі та Півдні країни. Донбас поступово мобілізується, в першу чергу, на користь Партії регіонів.

Варто зазначити, що близько 13% «невизначених» вважають, що саме УДАР має найбільше шансів поборотися за їх вибір, 12% - Партія регіонів, 9% - Батьківщина, 7% - КПУ. Водночас половина «невизначених» не бачать поки жодної партії, яка може боротися за їх голос.

Разом з тим, 22% «невизначених» не підтримають за жодних обставин Партію регіонів, 19% - Нашу Україну, 18% - КПУ, 17% - Батьківщину, по 13% - Радикальну партію О.Ляшка та Свободу, 9% - партію «Україна – Вперед!». Лише 3% «невизначених» не підтримають за жодних обставин партію УДАР. Разом з тим, майже половина «невизначених» не мають антипатій до жодної з партій.

Майже 40% виборців вже зробили свій остаточний вибір, ще 27% - вважають, що їх вибір швидше за все не зміниться.

Натомість майже чверть допускають, що їх вибір може змінитися. Найбільш впевнені у своєму виборі мешканці Донбасу, Сходу та Півдня.

Серед виборців найбільш впевнені у своєму виборі прихильники Партії регіонів, Свободи, Батьківщини та КПУ, натомість менше впевнені прихильники УДАРу та партії Н.Королевської «Україна – Вперед!», майже 30% з яких допускають, що можуть змінити симпатії.

Цікавим було дослідити вплив на симпатії виборців відсутності у списках Батьківщини Ю.Тимошенко. Отже, чверть опитаних швидше за все проголосували б партію Батьківщина якби Ю.Тимошенко була на свободі і очолила список партії, що значно більше, ніж сьогоднішній рейтинг партії.

Цікаво, що за таких умов лише близько 3% прихильників об’єднаної опозиції передумали б голосувати за партію, натомість могли б проголосували б Батьківщину третина прихильників Свободи, понад чверть прихильників УДАРу та партії «Україна – Вперед!», а також кожен десятий «невизначений».

Варто додати, що кожен десятий виборець Ю.Тимошенко підтримує на парламентських виборах партію УДАР і тільки 2% виборців В.Кличка – підтримують Батьківщину.

56% опитаних очікують, що у результатi виборiв Верховної Ради 28 жовтня 2012 року відбудуться змiни на краще, не очікують змін на краще  – 34%. Варто додати, що два роки тому позитивних змін у результаті місцевих виборів 2010 очікували  49%.

52% опитаних очікують, що у результатi виборiв Верховної Ради 28 жовтня 2012 року суттєво оновиться депутатський корпус, не очікують – 35%. Варто додати, що два роки тому аналогічних змін у результаті місцевих виборів 2010 очікували 41%.

37% опитаних очікують, що у результатi виборiв Верховної Ради 28 жовтня 2012 року депутати стануть бiльш пiдзвiтнi виборцям, не очікують – 48%. Варто додати, що два роки тому аналогічних змін у результаті місцевих виборів 2010 очікували 29%.

Найбільші очікування та надії покладають на вибори мешканці Півночі та Заходу країни.

Разом з тим, 36% очікують значних фальсифікацій на виборах до Верховної Ради, які істотно впливатимуть на результати. Ще 29% - очікують незначних фальсифікацій, які загалом не впливатимуть на результати волевиявлення. Лише 17% не очікують фальсифікацій на виборах.

Варто додати, що два роки тому значних фальсифікацій на місцевих виборах 2010 очікували 31%, незначних – 29%.

Найбільше бояться фальсифікацій виборці Батьківщини та Свободи, найменше – Партії регіонів. Відповідно, більше половини з тих, хто очікують фальсифікацій на виборах, переконані, що найбільше вдаватиметься до них саме Партія регіонів. У питанні значна емоційна складова: половина виборців Партії регіонів очікують фальсифікацій від Батьківщини, водночас 84% виборців самої Батьківщини – від Партії регіонів.

Лише чверть опитах готові брати участь в акціях протесту, якщо на виборах Верховної Ради 28 жовтня 2012 року відбудуться значні фальсифікації (з них однозначно готові – лише 6%). Водночас майже 70% до таких дій не готові.

Майже половина виборців Свободи і Батьківщини, близько 40% - партії «Україна – Вперед!» та третина УДАРу готові до таких акцій протесту.

 

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face). Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% - не більше 2%, для значень близьких до 10% - не більше 1,3%, для значень близьких до 5% - не більше 1%. Терміни проведення дослідження: 25 вересня – 5 жовтня 2012 р.

Розподіл областей:

Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька 

Центр: Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська

Північ: м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська

Південь: АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, м. Севастополь

Схід: Дніпропетровська, Запорізька, Харківська

Донбас: Донецька, Луганська

Інші дослідження: