Мова сайту :

Ua Ru En
logo
Украина на карантине: мониторинг общественных настроений (26-28 марта 2021)

Україна на карантині: моніторинг суспільних настроїв (26-28 березня 2021)

Дата публікації: 01.04.2021 Роздрукувати Повна версія

За результатами опитування Соціологічної групи Рейтинг, проведеного 26-28 березня 2021 року, 58% часто слідкують за новинами про коронавірус, 21% роблять це інколи, 12% – рідко. Лише 8% взагалі не цікавляться такими новинами. Зі зростанням рівня захворюваності інтерес до цієї інформації збільшився. Частіше інших відслідковують такі новини люди старшого віку та жінки. 

63% підтримують запровадження «жорсткого» карантину якщо захворюваність на коронавірус суттєво зростатиме. 34% – протилежної думки. З початку березня спостерігається зростання підтримки «жорсткого»  карантину.
 
61% очікують, що поширення коронавірусу зменшиться внаслідок запровадження «жорсткого» карантину, 37% – мають протилежну думку. Найбільше підтримують «жорсткий» карантин і вірять, що він зменшить захворюваність респонденти старшого віку, жінки, а також ті, хто часто слідкують за новинами про коронавірус. 
 
Абсолютна більшість (84%) вважають що в Україні у першу чергу не вистачає порядку, навіть якщо це обмежить певні свободи. Лише 11% відповіли, що країні не вистачає свободи, навіть якщо це зменшить порядок. Запит на порядок у динаміці зростає і наразі знаходиться на найвищому рівні, починаючи з 2017 року. 
 
Зі сфер безпеки громадян опитані найкраще оцінили захист від надзвичайний ситуацій (добре або задовільно оцінили 59%). 
 
Відносно краще також оцінили захист від терористичних загроз (48%) та соціальний захист (50%). Безпеку на дорогах добре або задовільно оцінили 47%, безпеку життя та майна громадян – 43%, охорону здоров’я – 40%, захист прав людини – 39%, екологію – 37%, захист від епідемій – 34%. Захист у сфері нелегальної міграції добре або задовільно оцінили 40%, водночас, чверть не змогли дати жодної оцінки). 
 
Найменш захищеними громадяни себе вважають у сфері правосуддя (добре або задовільно оцінили 26%) та захисту від корупції (12%). 
 
Захист в усіх сферах краще оцінюють молодші опитані. Винятком є сфери екології та захисту від корупції, де оцінки майже однаково низькі в усіх вікових категоріях. Є відмінності і за територіальною ознакою: наприклад, захист від терористичних загроз має кращі оцінки там, де він є більш актуальним – у великих містах, для киян та жителів східних областей. Також у обласних центрах краще оцінюють безпеку на дорогах, а соціальний захист й правосуддя – навпаки, краще оцінили у менших поселеннях. Екологію, захист від нелегальних мігрантів та багато інших сфер найгірше оцінили на Півдні. Захист у сферах, які стосуються здоров’я, найкраще оцінюють у західних регіонах. 
 
Рейтинг довіри до політиків очолює Володимир Зеленський, якому довіряють 46% опитаних, не довіряють – 51%. 
 
Віталію Кличку довіряють 33%, не довіряють – 54%, Володимиру Гройсману довіряють 32%, не довіряють – 58%, Дмитру Разумкову довіряють 31%, не довіряють – 36%, не знають – 29%. Юлії Тимошенко довіряють 29%, не довіряють – 69%. Петру Порошенку  довіряють 23%, не довіряють – 75%. Юрію Бойку довіряють 23%, не довіряють – 58%, не знають його – 15%. Арсенію Яценюку довіряють 22%, не довіряють – 74%. Арсену Авакову довіряють 22%, не довіряють – 68%. Денису Шмигалю довіряють 16%, не довіряють – 51%, не чули про такого – 27%. Віктору Медведчуку довіряють 15%, не довіряють – 74%, не знають його – 9%. 
 
 
Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2500 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing --телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,0% 
Терміни проведення: 26-28 березня 2021 р.

Дивитись
презентацію

Ви можете пореглянути презентацію
on-line та завантажити її повну версію
собі на комп'ютер

Завантажити повну версію

Інші дослідження: