Мова сайту :

Ua Ru En
logo
Мажоритарные выборы во Львове: средина дистанции, эстафета.  Май 2012

Мажоритарні вибори у Львові: середина дистанції, естафета. Травень 2012

Дата публікації: 30.05.2012 Роздрукувати

Завантажити відео та звіт можливо на нашій сторінці Facebook

Згідно з результатами дослідження Соціологічної групи «Рейтинг», проведеного в травні 2012, рівень політичної активності львів’ян дещо зменшився (за останні півроку) проте й надалі залишається на відносно високому рівні: 46% – точно взяли би участь у парламентських виборах і 31% – скоріше взяли би участь у виборах, ніж ні.

Вищий рівень мобілізації виборців у Свободи, Батьківщини та Фронту змін (останні дві партії досліджувалися як єдиний список).

 Якби вибори до Верховної Ради відбувались у травні 2012 року, то 33,5% львів’ян підтримали б спільний список партій Батьківщина та Фронт змін (дані приведені серед тих, хто має намір взяти участь у виборах). Друге місце посіла б Свобода (19,7%), третє – УДАР (10,7%).

Партію регіонів підтримали б 4,6% виборців, Нашу Україну – 3,2%, Громадянську позицію – 3%, партію Н.Королевської «Україна – Вперед!» – 2,4%, Європейську партію – 1,9%, КПУ – 1,6%.  Інші партії підтримали б 5,7% виборців. Не визначились – 13,7%.
 

ТЕНДЕНЦІЇ:
 

  • У грудні минулого року Батьківщину підтримували 21% виборців, Фронт змін – 16%. Станом на травень за об’єднаний список цих партій готові проголосувати майже 34%.
  • Також втратила Громадянська позиція: ріст підтримки, який демонструвала партія у жовтні-листопаді минулого року (6%), зупинився у грудні (5%), а вже у травні помітні втрати (3%).
  • Натомість продовжує додавати УДАР: після зростання наприкінці минулого року рейтингів з 3 до 7%, у травні партія додала ще (11%).
  • Також покращились позиції Свободи (з 17 до 20%).
  • Стабільними залишаються позиції Партії регіонів (5%) та Нашої України (3%).
  • Найбільше довіряють львів’яни В.Кличку (57%), А.Яценюку (56%), а також Ю.Тимошенко (46%), О.Тягнибоку (42%) та А.Гриценку (35%).
  • Значно менше довіряють Н.Королевській (13%), В.Ющенку (12%), С.Тігіпку (12%), В.Литвину (9%), М.Азарову (8%) та В.Януковичу (6%). Вони ж є лідерами недовіри.
  • Так, Н.Королевській не довіряють 70%, С.Тігіпку – 81%, В.Ющенку – 82%, М.Азарову – 84%, В.Литвину – 85%, В.Януковичу – 88%.
  • За останні півроку суттєво покращився рівень довіри до Ю.Тимошенко (з 37 до 46%), в результаті вперше за останні три роки лідер Батьківщини має позитивний баланс довіри у Львові.
  • Також додали А.Яценюк (з 47% до 56%), В.Кличко (з 51 до 57%), О.Тягнибок (з 40 до 42%).

Натомість продовжується падіння довіри до В.Ющенка та В.Януковича, які демонструють найгірші показники за останні три роки. 

ВИБОРИ НА МАЖОРИТАРНИХ ОКРУГАХ ЛЬВОВА

ОКРУГ #115 (Сихівський, частина Личаківського району)

Наразі в окрузі чотири лідери електоральних симпатій: Ю.Михальчишин (18,4%), Д.Добродомов (12,9%),  А.Парубій (11,7%) та М.Хміль (8,5%).
Значно менше виборців, наразі, готові проголосувати за І.Рудницького (4%), О.Мацеха (1,9%), Т.Ситника (2,1%), В.Веремчука (1,9%) та В.Загорського (1,5%). Інших кандидатів підтримали б близько 9% виборців округу, не визначились з вибором 28%.

Висунення у якості єдиного кандидата від Батьківщини, Фронту змін та Свободи суттєво додає політикам. Так, підтримка Ю.Михальчишина зростає з 18 до 26%, М.Хміля – з 8 до 23%, А.Парубія – з 12 до 20%. Таким чином, усі вони майже вдвічі переважають можливого найближчого переслідувача Д.Добродомова.

Як бачимо висунення в якості «єдиного  кандидата» найбільше додає М.Хмілю, рейтинг якого зростає втричі (!).

Електоральна привабливість кандидатів (резерви). За Ю.Михальчишина, при рейтингу 18%,  однозначно готові голосувати 10%, можуть розглянути можливість голосування за політика – 20%. Тобто разом він має шанси збільшити підтримку до 30%.

За Д.Добродомова, при рейтингу 13%, однозначно готові голосувати 8%, можуть розглянути можливість голосування за політика – 20%. Тобто разом він має шанси збільшити підтримку до 28%.

А.Парубій має потенціал збільшити існуючий рейтинг з 12 до 25%, М.Хміль – з 8 до 20%, І.Рудницький – з 4 до 8%.

За останні півроку суттєво додали в електоральній привабливості А.Парубій та Д.Добродомов, а також представники Свободи та Фронту змін.

Виборці об’єднаного списку Батьківщини та Фронту змін найбільше можуть підтримати М.Хміля та А.Парубія, Свободи – Ю.Михальчишина, Громадянської позиції – Д.Добродомова, Нашої України – А.Парубія та Д.Добродомова, Партії регіонів – В.Загорського, УДАРу – Д.Добродомова, виборці, які не визначилися з підтримкою партій, – А.Парубія.

 
ОКРУГ #116 (Залізничний, частина Шевченківського району)


Як і півроку тому, лідером на окрузі залишається представник Свободи І.Фаріон (18,9%). Менше, наразі, готові підтримати В.Куйбіду (13,2%) та Я.Гінку (7,2%).

Ще менше – В.Гірняка (5%), П.Хобзея (3,5%), А.Сенишина (3%), П.Ткачука (2,6%), В.Піхоцького (1,7%) та В.Квурта (1,1%). Інших кандидатів підтримали б близько 9% виборців округу, не визначились з вибором 35%.

Висунення у якості єдиного кандидата від Батьківщини, Фронту змін та Свободи суттєво додає політикам. Так, підтримка І.Фаріон зростає з 19 до 29%, В.Куйбіди – з 13 до 20%. Таким чином, усі вони майже втричі переважають можливого найближчого переслідувача Я.Гінку.

Електоральна привабливість кандидатів (резерви). За І.Фаріон, при рейтингу 19%,  однозначно готові голосувати 10%, можуть розглянути можливість голосування за політика – 16%. Тобто разом вона має шанси збільшити підтримку до 26% - рівно стільки ж було і у грудні минулого року.

За В.Куйбіду, при рейтингу 13%,  однозначно готові голосувати лише 5%, можуть розглянути можливість голосування за політика – 13%. Тобто разом він має шанси збільшити підтримку до 18%.

Решта політиків мають наразі гірші шанси: Я.Гінка може збільшити підтримку з 7 до 12%, П.Хобзей – з 4 до 10%, В.Гірняк – з 5 до 8%, П.Ткачук – з 3 до 8%. За останні півроку суттєво додав в електоральній привабливості Я.Гінка.

Виборці об’єднаного списку Батьківщини та Фронту змін, а також Свободи та Громадянської позиції найбільше можуть підтримати І.Фаріон менше – В.Куйбіду. Виборці Нашої України – В.Куйбіду та П.Хобзея, Партії регіонів – В.Піхоцького, УДАРу – Я.Гінку, виборці, які не визначилися з підтримкою партій, – В.Куйбіду.


ОКРУГ #117 (Франківський та Галицький райони)

Як і півроку тому, в окрузі немає яскраво вираженого лідера, відповідно маємо тісну групу претендентів.

Наразі можна виділити двох лідерів: П.Писарчука (12,9%) та І.Васюника (12,1%), та трьох найближчих переслідувачів – Т.Стецьківа (9,1%), В.Лясковську (7,2%) та О.Юринець (5,7%).

Значно менше підтримують М.Сеника (2,7%), Т.Дяківа (1,9%), П.Костюка (2,1%) та Р.Новоженця (1,5%).  Інших кандидатів підтримали б близько 10% виборців округу, не визначились з вибором 35%.

Водночас, висунення у якості єдиного кандидата від Батьківщини, Фронту змін та Свободи суттєво додає політикам і одразу виводить їх у фаворити. Так, підтримка І.Васюника зростає з 12 до 24%, Т.Стецьківа – з 9 до 23%. Таким чином, «об’єднані кандидати» майже вдвічі випереджають можливого найближчого переслідувача П.Писарчука.

Електоральна привабливість (резерви) П.Писарчука, І.Васюника та Т.Стецьківа майже рівні (можуть покращити рейтинги до 20%). Проте є і особливості:  П.Писарчук має найвищий рівень відомості і разом з тим найвищий показник негативного ставлення, що суттєво обмежує можливий ріст. Т.Стецьків через більш позитивне ставлення має відповідно вищі шанси на ріст. І нарешті І.Васюник, який попри найнижчий рівень відомості має практично однакові з ними резерви, при цьому також і значно менший рівень негативного ставлення. Зазначені фактори свідчать на користь кандидата, оскільки зі збільшенням відомості і при збережені тенденцій кандидат може значно покращити свій результат. Особливо з огляду на те, що І.Васюника більше підтримують виборці об’єднаного списку Батьківщини та Фронту змін, а Т.Стецьківа – виборці Свободи.

 ОКРУГ #118 (Пустомитівський район, частина Личаківського і Шевченківського районів)

Як і півроку тому, в окрузі залишається один яскраво виражений лідер – Б.Дубневич (31,8%), який майже втричі випереджає Ю.Михальчишина (11,9%) та Ю.Гудиму (8,1%).

Значно менше  виборців округу наразі готові підтримати А.Парубія (4,6%), Я.Дробота (3,3%), І.Чопко (2,1%), З.Ромовську (1,7%), Л.Бойчишин (1,2%) та І.Залізного (1,2%). Інших кандидатів підтримали б близько 9%. Не визначились – 25% виборців.

Попри значну перевагу одного з кандидатів над іншими, участь у виборах «об’єднаного кандидата» може повернути певну інтригу на округ.

Так, за умови що кандидатом від Батьківщини, Фронту змін та Свободи на окрузі буде Ю.Михальчишин розрив між ним та Б.Дубневичем може скоротитися до мінімуму (27% - у Б.Дубневича та 25% - у Ю.Михальчишина).

За умови що кандидатом від Батьківщини, Фронту змін та Свободи на окрузі буде А.Парубій розрив між ним та Б.Дубневичем також може бути незначним (28% - у Б.Дубневича та 21% - А.Парубія).

Електоральна привабливість кандидатів (резерви). Б.Дубневич, є найбільш електорально привабливим кандидатом та має найбільш стійкий електорат. При рейтингу 32% за нього однозначно готові голосувати 20%, можуть розглянути можливість голосування за політика ще 16%. Тобто разом Б.Дубневич має шанси збільшити підтримку до 36%.

Потенціал Ю.Михальчишина та А.Парубія як окремих кандидатів значно скромніший – вони можуть збільшили підтримку до 20-22%. У Ю.Гудими ще скромніший – до 13%.

Першість у рейтингах Б.Дубневичу забезпечує доволі рівне позитивне ставлення серед прихильників основних опозиційних сил: він електорально привабливий кандидат для майже 40% виборців об’єднаного списку Батьківщини та Фронту змін, для майже 50% - Нашої України та УДАРу. Також його готові найбільше підтримати «невизначені». Ю.Михальчишин же опирається в основному лише на підтримку Свободи.

КРИТЕРІЇ ВИБОРУ КАНДИДАТА

Ключові риси, які, на думку опитаних, мають бути притаманні кандидату в народні депутати від округу: виконує обіцянки (52%), чесний (36%) і може принести зміни (30%).

Також він повинен турбуватися про простих людей (25%), розбиратися в економіці (25%), бути патріотом (24%), надійним (22%), мати програму розвитку регіону (21%), досвід господарської діяльності (21%), бути сильним лідером (21%), віруючою людиною (20%) та молодою, енергійною людиною (19%).

47% опитаних переконані, що кандидат у народні депутати повинен більше уваги приділяти вирішенню господарських справ безпосередньо в окрузі і лише 13% – більше уваги приділяти вирішенню державних справ. Для 35% – це жодним чином не впливає на їх вибір, 14% - не визначилися.

33% опитаних переконані, що краще коли кандидат є досвідченим політиком, аніж досвідченим бізнесменом (14%). Водночас для 36% – це жодним чином не впливає на їх вибір, 17% - не визначилися.

24% опитаних переконані, що краще коли кандидат ще не був народним депутатом, аніж вже був (15%). Водночас для 42% – це жодним чином не впливає на їх вибір, 19% - не визначилися.

45% опитаних переконані, що краще коли кандидат буде в опозиції, аніж буде підтримувати курс Президента В.Януковича (5%). Водночас 30% опитаних хотіли б бачити кандидата, який не підтримує ані владу, ані опозицію. 20% - не визначилися.

Лише 21% опитаних обов’язково підтримають кандидата від тієї ж партії, за яку голосують. Для 34%  партійність кандидата буде мати значення, але далеко не основне. Водночас для 25% опитаних партійність не матиме значення – вони будуть голосувати виключно за особистість.

Ще 17% не змогли визначитися з цього приводу.


Аудиторія дослідження: населення міста Львова та Пустомитівського району віком від 18 років і старші. Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face). Вибіркова сукупність: 2400 респондентів, у т.ч.

Округ #115 
Сихівський, частина Личаківського району. 600 респондентів

Округ #116 
Залізничний, частина Шевченківського району. 600 респондентів

Округ #117 
Франківський та Галицький райони, частина Шевченківського району. 600 респондентів

Округ #118
Пустомитівський район, частина Личаківського і Шевченківського районів. 600 респондентів


Помилка репрезентативності дослідження (загалом):

  • для округу на 600 респондентів – для значень близьких до 50% похибка становить не більше 4%, для значень близьких до 25% - не більше 3,5%, для значень близьких до 10% - не більше 2,4%;
  • для перезваженого масиву по Львову на 2200 респондентів – для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,1%, для значень близьких до 25% - не більше 1,8 %, для значень близьких до 10% - не більше 1,3%;

Терміни проведення: 16 – 26 травня 2012 р.

Інші дослідження: