Мова сайту :

Ua Ru En
logo
Электоральные настроения населения Украины: август 2009

Електоральні настрої населення України: серпень 2009

Дата публікації: 25.08.2009 Роздрукувати Повна версія

 Згідно з результатами загальноукраїнського опитування, проведеного у серпні 2009 року, 49% опитаних заявили, що за умови проведення виборів Президента найближчої неділі, точно взяли би участь у них, 31% - скоріше взяли би участь. Натомість  на парламентських виборах - 45% і 32% відповідно. Таким чином активність виборців на президентських виборах очікується дещо вища, ніж на парламентських. 

Рейтинг симпатій на виборах Президента очолюють Віктор Янукович, Юлія Тимошенко та Арсеній Яценюк. Порівняно з травнем 2009 року підтримка В.Януковича зросла з 25,3 до 28,9%; Ю.Тимошенко - майже не змінилася (15,9% у травні до 15,4% у серпні); А.Яценюка - майже не змінилася (13,2% до 12,3%). 
Наступна трійка балансує на рівні 3-5%. Так, порівняно з травнем підтримка В.Литвина зменшилась з 6,2 до 3,7%; П.Симоненка - майже не змінилася (4,4% до 3,9%); В.Ющенка - майже не змінилася (3,1% до 2,6%). 
Розподіл голосів серед тих, хто має намір взяти участь у виборах наступний: В.Янукович – 34,6%; Ю.Тимошенко – 18,3%; А.Яценюк – 14,4%, П.Симоненко – 4,4%, В.Литвин – 4,2%, В.Ющенко – 3%, О.Тягнибок – 1,4%, І.Богословська – 1,3%, С.Тігіпко – 1,1%. Решта – 1,6%, проти всіх – 7,8%, не визначились з вибором – 7,9%.
На запитання “За кого Ви б проголосували якби до другого туру потрапили В.Янукович та Ю.Тимошенко?”  35% респондентів віддали перевагу лідеру Партії регіонів, 23% - БЮТ. У парі “Янукович-Яценюк” перевага також на користь першого – 34% на 24%.  У парі “Янукович-Ющенко” підтримка Януковича ще відчутніша – 37% на 8%.
А от у гіпотетичній парі “Яценюк-Тимошенко” наразі перемагає лідер “Фронту змін” – 23% на 19%. Він також перемагає у парі “Яценюк-Ющенко” - 29% на 4%.
В.Янукович формує своє електоральне ядро на Донбасі, Півдні та Сході, де його підтримка становить 40-50%.  Разом з тим його підтримують 13-14% на Півночі та в Центрі, а також 8% на Заході. 
Ю.Тимошенко має найбільшу підтримку на  Півночі та в Центрі (26%) та на Заході (20%). 
А.Яценюк найбільше популярний на Заході  (24%), вдвічі поступається  лідеру БЮТ на Півночі та в Центрі (11-13%). В інших регіонах підтримка Ю.Тимошенко та А.Яценюка майже рівна, з невеликим відривом на користь прем'єра на Півдні та екс-спікера на Сході та Донбасі.
В.Литвин має найбільшу підтримку на Півночі та в Центрі, П.Симоненко – на Півдні, Сході та Донбасі, В.Ющенко та О.Тягнибок – на Заході, І.Богословська – на Півдні та Донбасі, С.Тігіпко – на Півдні та Сході.
 Електоральні симпатії мешканців міст та сіл різняться між собою: В.Янукович має у 1,5 рази вищу підтримку в містах, його основні опоненти навпаки – в селах (особливо це стосується Ю.Тимошенко, яку в сільській місцевості підтримують на третину більше ніж в містах). 
Серед виборців лідера Партії регіонів переважають люди із середньою та середньою спеціальною освітою. Підтримка лідера БЮТ практично не залежить від рівня освіти опитаних, а от щодо лідера “Фронту змін” спостерігається цікава тенденція: чим вища освіта респондентів, тим вища підтримка А.Яценюка.
Старші люди найбільш визначені у своєму виборі, серед них також найменше тих, хто має намір голосувати проти всіх. 
Щодо кандидатів, то тут не спостерігається особливих тенденцій зміни підтримки залежно від віку опитаних, крім П.Симоненка, якого пенсіонери традиційно підтримують втричі більше, ніж інші вікові групи. 
Підтримка Ю.Тимошенко серед жінок на чверть вища, ніж серед чоловіків. 
Респонденти, які за національністю росіяни, підтримують В.Януковича вдвічі більше, ніж українці.
 
Економічна криза багато в чому визначає сьогоднішні побоювання (страхи) громадян. 59% українців назвали серед трьох основних загроз для України економічний занепад, 42,9% - ріст безробіття, 38,9% - свавілля влади. На четвертому місці основних загроз є знецінення гривні (27,8%). Цікаво, що кожен п'ятий українець стурбований деградацією населення країни.
Виборці В.Януковича значно більше, ніж виборці Ю.Тимошенко побоюються економічного занепаду країни (64% проти 55%). Виборці ж А.Яценюка не розділяють такого песимізму “регіоналів”, проте повністю їх підтримують щодо загрози свавілля влади (близько 40% проти 29% у прихильників Ю.Тимошенко).
Прихильники лідера “Фронту змін” більше за прихильників Ю.Тимошенко та В.Януковича занепокоєні загрозою втрати Україною контролю над газотранспортною системою та втрати незалежності.
Варто зазначити, що респондентів, які не визначились з вибором, тих, які мають намір голосувати проти всіх, а також прихильників як В.Януковича, так і А.Яценюка найбільше об'єднує стурбованість свавіллям влади.
Трійку лідерів на парламентських виборах традиційно формують Партія регіонів, БЮТ та гіпотетичний Блок Яценюка. 
Порівняно з травнем 2009 року підтримка Партії регіонів зросла з 24,9 до 28%; Блоку Юлії Тимошенко майже не змінилася (15,2% у травні до 14,6% у серпні); Блоку Арсенія Яценюка не змінилася (10,4% до 10,6%). 
З великим відривом, але з ш?ансами подолати 3% бар’єр, слідують Комуністична партія України, Блок Володимира Литвина та Партія «Наша Україна» Віктора Ющенка.
Порівняно з травнем 2009 року підтримка Блоку Литвина зменшилася з 6,1 до 3,1%; Комуністичної партії дещо зменшилася з 5,4 до 4,4%; Партії «Наша Україна» не змінилася (2,8% до 2,4%); 
Розподіл голосів серед тих, хто має намір взяти участь у виборах наступний: Партія  регіонів – 34,1%, БЮТ – 17,7%, Блок Яценюка – 12,7%, КПУ – 5,2%, Блок Литвина – 3,5%, “Нашої України” – 2,7%, ВО “Свобода” – 2,1%. Решта партій та блоків – 5,8%, проти всіх – 7,9%, не визначились – 8,3%. 
 
 
 
 
 
 Регіональний розподіл областей:  
 
Захід:Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька
Центр:Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська
Північ: м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська 
Південь: АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська
Схід:Дніпропетровська, Запорізька, Харківська
Донбас: Донецька і Луганська
  
Дата опитування:2-15 серпня 2009
Кількість опитаних: 2000
Вік опитаних: понад 18 років
Похибка: до 3%

Інші дослідження: