Мова сайту :

Ua Ru En
logo
Электоральные настроения населения Украины:  декабрь 2011

Електоральні настрої населення України: грудень 2011

Дата публікації: 20.12.2011 Роздрукувати Повна версія

Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», якби вибори до Верховної Ради України відбувалися у грудні 2011 року, то 36% опитаних однозначно взяли б у них участь, ще 37% скоріше взяли б участь. Найбільш мобілізованими є виборці партії Батьківщина, Свобода та КПУ.

РЕЗУЛЬТАТИ:

Якби вибори до Верховної Ради України відбувалися у грудні 2011 року, 20,3% опитаних (серед тих, хто взяв би учать у виборах) проголосували б за Батьківщину, 19,4% – за Партію регіонів, 11,3% – за Фронт змін, 8,1% – за Комуністичну партію, 5% – за партію УДАР В.Кличка, 4,4% – за Свободу. Ще 2,3% виборців підтримали б Громадянську позицію, 1,2% – Народну партію, 1% – Нашу Україну. Інші партії підтримали б 3,5% виборців, не підтримали б жодну з партій («проти всіх») – 9,4%, не визначились з вибором – 14%.

Найбільше у майбутньому парламенті виборці хотіли б бачити Фронт змін (33%), Батьківщину (28%), Партію регіонів (21%), УДАР (21%), Свободу (16%), КПУ (15%) та Громадянську позицію (15%).  Решту політичних сил хотіли б бачити у наступному парламенті менше 10% опитаних.

При цьому найбільші шанси подолати 5% бар’єр і потрапити до наступного парламенту, за оцінками опитаних, мають Партія регіонів (56%), Батьківщина (45%), Фронт змін (41%), КПУ (23%), Свобода (17%) і УДАР (14%) – саме ці політичні сили мають наразі найвищу підтримку серед виборців.

Лише 7% опитаних вважають, що шанси на подолання прохідного бар’єру має Громадянська позиція, тоді як хотіли би бачити у наступному парламенті цю партію вдвічі більше опитаних.  Шанси Громадянської позиції виборці оцінили гірше навіть, ніж шанси Народної партії, яку хотіли би бачити у наступному парламенті лише 7% опитаних.

Мешканці Західної України найбільше хотіли би бачити у парламенті Батьківщину, Фронт змін та Свободу, Центру і Півночі - Батьківщину, Фронт змін та УДАР, Півдня – Партію регіонів та КПУ, Сходу – Фронт змін та Партію регіонів, Донбасу – Партію регіонів, КПУ та Прогресивну соціалістичну партію.

Окрім власних прихильників, Фронт змін більше інших хочуть бачити у парламенті прихильники Батьківщини та Свободи, Батьківщину – Свободи та Фронту змін, Свободу – Фронту змін, Громадянської позиції та Батьківщини. КПУ більше інших хочуть бачити у парламенті прихильники Партії регіонів, УДАР – Свободи, Фронту змін та Батьківщини, Партію регіонів – комуністи, Громадянську позицію – прихильники Свободи та Фронту змін.

Шанси Партії регіонів на проходження до парламенту найвище оцінюють на Сході, Півночі та Донбасі, Батьківщини – на Півночі та Заході, Фронту змін – на Півночі, Заході та Сході, Свободи – на Заході та Півночі, КПУ – на Сході та Донбасі, УДАРу – лише на Півночі.

31% опитаних очікують в результаті наступних парламентських виборів формування у Верховній Раді більшості, яка швидше співпрацюватиме з Президентом, 39% - очікують формування опозиційної більшості. 30% – не змогли відповісти.

Формування пропрезидентської більшості очікують близько 40% мешканців Сходу та Донбасу, опозиційної – близько половини мешканців Заходу, Півночі і Центру країни.

Понад 70% прихильників Партії регіонів і лише половина комуністів очікують, що більшість у новому парламенті буде швидше співпрацювати з Президентом В.Януковичем.

Водночас понад 80% прихильників Свободи, понад 70% – Батьківщини, 60% - Фронту змін та майже половина прихильників УДАРу очікують, що більшість у новому парламенті буде швидше опозиційною до Президента. Найменше впевнені у перемозі опозиційних сил прихильники Громадянської позиції (35%).

  Якби вибори Президента України відбувалися у грудні 2011 року, 18,9% опитаних (серед тих, хто взяв би учать у виборах) проголосували б за В.Януковича, 18,9% – за Ю.Тимошенко, 12,8% – за А.Яценюка, 6% – за П.Симоненка, 5,5% – за В.Кличка, 3,9% – за А.Гриценка, 3,7% – за О.Тягнибока, 2,7% – за С.Тігіпка.  Інших кандидатів підтримали майже 5%, не підтримали б жодного («проти всіх») – 7,8%, не визначились – 14,5%.

ТЕНДЕНЦІЇ:

Ключова тенденція місяця – ріст підтримки КПУ (з 5% у листопаді до 8% у грудні), що відбувся, передусім, на Сході, Донбасі та в Центрі України. Відповідно при незмінних показниках Батьківщини (20%), Партія регіонів (19%) втрачає першість, передусім, за рахунок перетоків до КПУ. Але якщо Фронт змін буде у найближчому майбутньому забирати голоси у Батьківщини (що цілком можливо, адже саме ця партія має найбільші шанси на відповідні перетоки), Партія регіонів поверне першість і теж не за рахунок росту власних рейтингів, а через втрату прихильників основним конкурентом.

Таким чином, можемо спостерігати тенденції до поступового розмивання  рейтингів традиційних лідерів. На підтвердження цьому за останній місяць дещо додали Фронт змін (до 11%) та Свобода (до 4%). Також стабільні позиції, на межі подолання 5% бар’єру, має партія УДАР.

Додав за останній місяць і А.Гриценко (до 4%), але його персональний рейтинг майже вдвічі вищий партійного, що не дозволяє Громадянській позиції наразі долати прохідний бар’єр.

  Усі дані приведені серед респондентів, які мають намір взяти участь у виборах.

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face). Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% - не більше 2%, для значень близьких до 10% - не більше 1,3%, для значень близьких до 5% - не більше 1%. Терміни проведення дослідження: 3 – 15 грудня 2011 р.

Розподіл областей:

Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька
Центр: Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська
Північ: м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська
Південь: АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, м. Севастополь
Схід: Дніпропетровська, Запорізька, Харківська
Донбас: Донецька, Луганська

Інші дослідження: