Язык сайта :

Ua Ru En
logo
Порівняльне дослідження: настрої киян та переселенців (16-27 лютого 2023)

Порівняльне дослідження: настрої киян та переселенців (16-27 лютого 2023)

Дата публикации: 02.03.2023 Напечатать Полная версия

 • За даними дослідження проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», 44% киян виїжджали з Києва у лютому-березні 2022 одразу після початку війни. З них більше половини виїхали до іншої області України, третина – до іншого населеного пункту Київщини, кожен десятий – за кордон. Основна аудиторія тих, хто виїжджав – молодь, жінки та більш забезпечені.

Основна причина вибору Києва як міста проживання серед переселенців, які живуть зараз у Києві – наявність родичів і близьких друзів (45%). Серед інших – можливість знайти роботу (26%) та безпечність міста в умовах війни (22%). 8-9% зазначили, що їм подобається Київ і тут є багато можливостей, щоб почати нове життя, 5% - що тут наявні вільні місця для тимчасового проживання. Для 4% було байдуже, куди виїжджати, ще для 2% - це було рішення організації, відповідальної за переселення. 
 
17% переселенців зазначили, що їхнє житло, де вони жили до війни, зруйноване і непридатне до життя. У 24% - частково пошкоджене, 2% - було зруйноване, але вже відновлене, у 35% - без змін. 21% сказали, що не мають інформації щодо стану свого житла. Про більшу кількість руйнувань зазначили переселенці з Донбасу та старші опитані. 
 
Дві третини переселенців орендують квартиру у Києві, ще чверть – живуть у помешканні родичів, друзів, знайомих. У центрах для біженців, готелях, хостелах проживають 6-7%, у власному помешканні – 2%, у помешканні інших місцевих жителів – 1%.
 
За час війни більше 60% опитаних киян зазначили про погіршення економічного становища своєї сім’ї. У 30% воно не змінилося, у 4% - покращилося. Економічна ситуація серед ВПО дещо гірша: близько 80% зазначили про погіршення, у 14% - вона не змінилася, у 5% - покращилася.
 
Три чверті як киян, так і переселенців працювали до початку війни. Зараз серед киян 60% працюють у звичайному режимі, 6% - віддалено, 7% - за скороченим графіком, 7% - на новій роботі. Втратили роботу – майже 20% киян. 
 
Серед ВПО 21% працюють у звичайному режимі, 12% - віддалено, 4% - за скороченим графіком, 17% - на новій роботі. Не працюють зараз 45% переселенців, які живуть у Києві. 
 
Серед киян, що втратили роботу, близько 40% збираються працевлаштовуватися найближчим часом у Києві. Серед переселенців таких більше 60%.
 
65% опитаних киян вказали про відсутність напруження у відносинах між переселенцями і киянами, близько 20% зазначили, що воно існує. Серед переселенців про відсутність напруження у відносинах із місцевими зазначили майже 80%, близько 20% - про його наявність.
 
55% опитаних киян позитивно поставилися б до того, якби частина переселенців залишились жити у місті, працювати, 35% - нейтрально, 8% - негативно.
 
85% опитаних киян зазначили, що вони однозначно пов’язують свої плани на майбутнє з проживанням у Києві, ще 11% - скоріше пов’язують, близько 3% - не мають планів залишатися жити у Києві. 
 
Серед переселенців однозначно пов’язують свої плани із Києвом 28%, ще 27% - скоріше пов’язують. Близько третини ВПО не планують своє майбутнє життя у столиці.
 
Близько 90% опитаних киян та ВПО вважають Київ комфортним для проживання. Протилежну думку мають 9% киян і 6% переселенців.
 
За останній рік оцінки діяльності місцевої влади, соціальних та комунальних служб серед киян значно покращилися. Зокрема діяльністю Київського міського голови В.Кличка задоволені 68%, незадоволені – 22%. Серед переселенців таких 65 і 9% відповідно (чверть не визначилися).
 
Діяльністю Голови КМВА С.Попко задоволені 21% киян, незадоволені – 8% (більше 60% не визначилися). Серед ВПО таких 25 і 4% відповідно (більше 70% не визначилися).
 
Діяльність Київської міської ради позитивно оцінили 50% киян, негативно – 24% (25% не визначилися).Серед переселенців таких 50 і майже 10% відповідно (більше 40% не визначилися).
 
Комунальними службами Києва задоволені майже 70% місцевих мешканців (більше чверті незадоволені). Серед ВПО задоволених більше 80%, незадоволених майже 15%.
 
Діяльністю соціальних служб задоволені більше половини опитаних киян, незадоволені – 17% (третина не визначилися). Серед переселенців майже 70% задоволені, 17% - незадоволені (15% не визначилися).
 
Діяльністю громадського транспорту задоволені більше 80% киян, незадоволені – більше 10%. Серед ВПО таких 86 і 8% відповідно.
 
Діяльністю поліції задоволені більше 60% киян, незадоволені близько 20% (більше 20% не визначилися). Серед переселенців таких 62 і 7% відповідно (30% не визначилися).
 
Майже 70% опитаних киян підтримують рішення міської влади Києва демонтувати радянські пам’ятники, близько чверті – не підтримують. Серед переселенців підтримують це рішення майже 65%, проти цього – близько 20%.
 
Майже 80% киян схвально ставляться до евакуації авто, запаркованих в неналежному місці. Серед тих, хто має автомобіль понад 70% підтримують евакуацію неправильно запаркованих авто, трохи більше 20% - не підтримують.


 
Аудиторія: мешканці Києва та переселенці, які приїхали у місто, від 18 років і старші. Вибірка серед постійних мешканців репрезентативна за віком, статтю. Вибіркова сукупність: 800 респондентів – жителі міста Києва, 800 респондентів – переселенці.
Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 3,5%. Терміни проведення:  16-27 лютого 2023 р.

Смотреть
презентацию

Вы можете посмотеть презентацию
on-line или скачть ее полную версию
себе на компьютер

Скачать полную версию

Другие исследования: